Ремонт на тръбопровидите

Rate this item
(0 гласа)

При използване на полипропиленови материали не могат да се изключат повреди, предизвикани от неправилно инсталиране, неквалифицирано извършване на заваръчните работи, както и повреди, предизвикани от външно въздействие по време на експлоатация на тръбопровода, напр. механично увреждане (пробождане, пресичане и т.н.) или от непредвидена промяна на условията на експлоатация (повишение на температурата, евент. на налягането на пренасяната течност в тръбопровода.) В такива случаи повредата на тръбопровода се състои в спукване на тръба или други негови части. Налага се да се извърши квалифициран ремонт.

Ремонтните работи зависят от мащаба на повредата. Най-често се повреждат локални части от тръбопровода, които сеналага да се отрежат и сменят, тъй като връзките не се разглобяват.Поправки чрез залепване се изключват предвид ограничените възможности за залепване и сложността на технологията при повечето полиолефини. На практика ремонтът се извършва с помощта на най-простия метод, т.е. като се изрязват старите и заваряват новите части с помощта на съответните фитинги. Този метод е най-разпространен, но същевременно е продължителен и дори и при малки повреди изисква значителни строителни работи. В днешно време за подобни ремонтни работи се започва прилагането на специални компоненти, т.нар. електрофитинги. По същество това са фитинги от пластмаса, в които е навит тел за съпротивление, завършващ с два контакта, чието предназначение е да се свържат със специалното съоръжение за заваряване. Тогава заварката се осъществява вътре във връзката тръба-фитинг. Такова свързване има няколко предимства:
        • за осъществяване на заварката е достатъчно и малко пространство, това свежда строителните работи до минимум;
        • може да се направи заварка на полипропилен и при температура - 10°С (освен ако производителят не дава друга информация);
        • тази технология намалява вероятността от грешка на човешкия фактор.

При използването на електрофитинги трябва да се има предвид, че има разлика в сравнение с полифузното заваряване. Всеки работник би трябвало да се обучи поне в минималния курс DU/8 или да завърши курсове ZU/V, CU/V.

За по-голяма яснота излагаме основното описание на метода на заваряване, което
в никакъв случай не може да замести специалното обучение.

Сертифицирани сме по ISO9001/14001

 

Последни новини

Prev Next
DYTRON Заваръчни апарати - Вече на по-добри цени!

DYTRON Заваръчни апарати - Вече на по-добри цени!

Заваръчни апарати DYTRON - вече на нови по-добри цени!!!

Beta PPR

Beta PPR

Beta PPR - Иновационен материал за топла и студена вода   Предизвикателство Полимерните тръби от ППР статистически съполимер на полипро...

Абонирайте се за нашия бюлетин и ще получавате последните новите от сайт.