Инструменти и помощни средства

Rate this item
(0 гласа)

Инструментите за заваряване при полифузното заваряване се избират в съответствие с диаметъра на заваряваните тръби и характера на заваръчните работи:

    до диаметър 40 мм  -  мощност 440 W (Polys P-1b)
    до диаметър 63 мм  -  мощност 600 W (Polys P-1а, Polys P-4/600)
    до диаметър 75 мм  -  мощност 800W (Polys P-4/800)
    до диаметър 110 мм  -  мощност 1 200 W (Polys P-4/1 200 с плоско тяло)

При отделните полифузни уреди може да се избере подходящо (в зависимост от конструкцията) регулиране на температурата - аналогово, електронно или скокообразно, като се превключва на дадената температура. Произвеждат се и апарати с една непроменлива температура.Апаратите и заготовките за заваряване се използват при диам. 50 и повече мм:

МР – 75 от диаметър 40 мм до 75 мм
МР – 110 от диаметър 63 до 110 мм (апарат 800 W)
Машина за заваряване ST – 160 от диаметър 40 мм до 90 мм (апарат 1 200 W и приставка – има възможност за челно заваряване до диаметър 160 мм).

Полифузните приставки се използват челюстно или разделени в зависимост от типа на съоръжението за заваряване, всички имат на работната си повърхност тефлонов слой (PTFE), който не позволява прилепване на пластмасата към нагрятата площ на апарата.

Ножиците и резачите за пластмасовите тръби се изработват с различни размери в зависимост от диаметъра на тръбите, ножиците са с разделен момент на срязване – до няколко натискания.

Почистващата хартия за повърхностите на фитингите и тръбите трябва да не е влакнеста и оцветена (може да се използва и тоалетна хартия). Подходящо е използването на еднократни кърпи за почистване, напоени с изопропилалкохол, опаковани в непропускливо фолио, за да не изсъхват.

Препаратът за почистване на тръбите и фитингите служи за почистване на повърхностите за заваряване от механични и химични замърсявания. Подходящо средство е изопропил-алкохол (Lachema Neratovice) или 96%-ен спирт (но е по- скъп), евентуално препарътът Tangit.
Не се разрешава използването на бензинови препарати, органични разтворители или препарати, които съдържат тези химикали.

Метър, маркер и ножче – препоръчва се използването им за измерване, обозначаване дълбочината на вмъкване на тръбата във фитингите и за заглаждане на ръба преди заваряване.

Сертифицирани сме по ISO9001/14001

 

Последни новини

Prev Next
DYTRON Заваръчни апарати - Вече на по-добри цени!

DYTRON Заваръчни апарати - Вече на по-добри цени!

Заваръчни апарати DYTRON - вече на нови по-добри цени!!!

Beta PPR

Beta PPR

Beta PPR - Иновационен материал за топла и студена вода   Предизвикателство Полимерните тръби от ППР статистически съполимер на полипро...

Абонирайте се за нашия бюлетин и ще получавате последните новите от сайт.